Κεριά σε ποτήρια-συνδυασμός παραφινών-επιλογή σωστού φιτιλιού

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Κεριά σε ποτήρι

Τα κεριά σε ποτήρι ή γενικά σε βάζο, φλυτζάνι, γλάστρα είναι πολύ δημοφιλή σε χώρες του Ευρωπαικού Βορρά και στις ΗΠΑ. Δεν λερώνουν, μπορούν να δεχθούν αρκετά μεγάλα ποσοστά αρώματος ως και 10% και αν θέλουμε μόλις καεί το κερί ξαναγεμίζουμε το δοχείο με πολύ μικρό κόστος και ανανεώνουμε το κερί μας σαν καινούργιο. Είναι πολύ χρήσιμα για επαγγελματικούς χώρους όπως μπαρ, ταβέρνες, σπα, καφενεία. 300γρ κερί σε βάζο έχουν διάρκεια καύσης πάνω από 50 ώρες και δεν χρειάζονται αλλαγή κάθε 3 ώρες όπως τα ρεσώ. Ένα κερί σε βάζο αντικαθιστά 15 ρεσώ και στοιχίζει 0,80 ευρω, ενώ τα 15 ρεσώ στοιχίζουν 1,5 ευρω και χρειάζονται 15 φορές αλλαγή.

Επιπλέον καλά αρωματικά κεριά σε ποτήρια διαθέτουν πολλές επώνυμες εταιρίες, όπως Jo Malone, Rituals, Yankee candles σε πολύ ακριβές τιμές. Εμείς μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Μερικές συμβουλές για τα κεριά σε ποτήρι:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε παραφίνη (μαλακή), είτε φυσικό κερί σόγιας (μαλακή σόγια).

Υπάρχουν δύο ποιότητες μαλακής παραφίνης κατάλληλης για ποτήρια η 6220 και η 6214. Η πρώτη είναι πιο μαλακή και πιο διάφανη ενώ η άλλη είναι πιο λευκή και πιο σκληρή. Η πρώτη κολλάει καλύτερα στο ποτήρι και δεν εμφανίζει φουσκάλες, ενώ η δεύτερη συχνά ξεκολλάει από το ποτήρι και δεν έχει ομοιόμορφη εμφάνιση.

Αν όμως συγκρίνουμε τον τρόπο που καίγονται, η 6214 καίγεται καλύτερα από την 6220, δεν καπνίζει και δεν αφήνει άκαυστη ποσότητα. Βεβαίως πρέπει να γίνει σωστή επιλογή φυτιλιού. Μπορείτε βέβαια (και το συστήνουμε) να χρησιμοποιήσετε μίγμα των 2 παραφινών 50:50 ώστε και καλή καύση να έχετε αλλά και να μην ξεκολλάει το κερί.

Η σόγια καίγεται καλά αλλά η εμφάνιση της επιφάνειας δεν είναι πάντα ομοιόμορφη και συνήθως ξεκολλάει από το ποτήρι. Είναι φυσικό υλικό και  δικαιολογούνται κάποιες ατέλειες.

Στην επιλογή του φυτιλιού δοκιμάστε τα φυτίλια ECO που εκτός από βαμβακερές ίνες έχουν και ίνες από χαρτί για να στέκονται καλύτερα.

Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει στην επιλογή

Διάμετρος κεριού

4.5-5εκ

5-6εκ

6-7εκ

7-8εκ

σόγια

Eco2

Eco4

Eco6

Eco8

παραφίνη

Eco1

Eco2

Eco4

Eco6

 

 

 

 

 

Ο πίνακας αυτός αφορά κερί χωρίς χρώμα και άρωμα αν προστεθεί και χρώμα και άρωμα χρειάζεται μεγαλύτερο νούμερο φυτίλι

Συνήθως το φυτίλι το προμηθευόμαστε κερωμένο με βάση ώστε να μας διευκολύνει στην κατασκευή. Το κολλάμε στον πάτο  του ποτηριού με κόλλα σιλικόνης και στηρίζουμε την άλλη άκρη του στο κέντρο με τα ειδικά ξύλινα στηρίγματα.

Η χύτευση της παραφίνης γίνεται στους 75 βαθμούς ενώ της σόγιας στους 50. Η σόγια δεν χρειάζεται συμπληρωματικό γέμισμα ενώ η παραφίνη χρειάζεται.

Παρατηρήσεις και συχνά προβλήματα:

Πολλές φορές το κερί ξεκολλάει από το ποτήρι και δεν φαίνεται ομοιόμορφο, αυτό οφείλεται στο ότι το γυαλί και το κερί όντας διαφορετικά υλικά διαστέλλονται και συστέλλονται με διαφορετικό τρόπο με τις αλλαγές θερμοκρασίας. Για να το αποφύγετε δοκιμάστε να ζεστάνετε τα ποτήρια πριν τα γεμίσετε, δοκιμάστε να κρυώσουν αργά, προσθέστε στην παραφίνη και ένα ποσοστό 10% βαζελίνης, προτιμήστε την πιο μαλακιά παραφίνη 6220, δοκιμάστε διάφορες θερμοκρασίες χύτευσης από 65-75 βαθμούς.

Ειδικά η σόγια ξεκολλάει πιο εύκολα, για καλύτερο ομοιογένεια βάλτε το κερί στο ψυγείο να ξεκολλήσει τελείως και να μην είναι κολλημένο τοπικά η δοκιμάστε μίγματα με 50% σόγια και 50% παραφίνη 6220.

Για τους πιο σημαντικούς πελάτες η SASOL διαθέτει ειδικό μίγμα για ποτήρια που κολλάει πολύ, το μίγμα αυτό όμως διατίθεται σε βαρέλια η χύμα και όχι σε πλάκες η παστίλιες. Δεν είναι λοιπόν διαθέσιμο για μικρούς πελάτες.

Σχετικά με τα αρώματα πρέπει να είναι αρώματα κεριού ώστε να διαλύονται απόλυτα στην παραφίνη. Ποσοστό συνήθως 5-10%. Το κατά πόσο το κάθε άρωμα αποδίδει στον χώρο εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

 1. Το ποσοστό χρήσης αν είναι πολύ λίγο δεν αποδίδει αρκετά
 2. Την ένταση του κάθε αρώματος
 3. Το κερί που θα επιλέξουμε, η μέν σόγια επειδή καίγεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία αποδίδει πολύ λιγότερο το άρωμα απότι η παραφίνη που καίγεται σε υψηλότερη θερμοκρασία, συνήθως για αρωματικά κεριά επιλέγεται η παραφίνη.

Η επιλογή φυτιλιού απαιτεί πολλές δοκιμές αρχικά επιλέξτε ένα φυτίλι από τον παραπάνω πίνακα και ανάψτε το κερί για πολλές ώρες. Αν τείνει να σβήσει χρειάζεστε μεγαλύτερο νούμερο αν όμως καπνίζει και πρέπει συνέχεια να το κόβουμε χρειάζεται μικρότερο.

Επειδή η κατασκευή είναι σχετικά πολύπλοκη θα σας προτείνουμε κάποιους συνδυασμούς για να σας διευκολύνουμε στις συνταγές σας:

Πρώτη συνταγή γαι κερί παραφίνης

 1. Ποτήρι ουίσκυ κλασικό διαμέτρου 7εκ
 2. Κερί 150γρ, μαλακή παραφίνη 6220 75γρ, μαλακή παραφίνη 6214 75γρ
 3. Αρωμα κανέλα 9γρ
 4. Χρώμα μπορντώ 10 παστίλιες
 5. Φυτίλι κερωμένο με βάση ECO6

Πρώτα ζεσταίνουμε το ποτήρι στο φούρνο μέχρι να μην πιάνεται, μετά κολλάμε το φυτίλι στο κέντρο. Λιώνουμε τις παραφίνες και προσθέτουμε χρώμα και άρωμα

Γεμίζουμε τα ζεστά ποτήρια στους 75 βαθμούς αφήνοντας περίπου 15γρ (10%)  για το συμπλήρωμα

Περιμένουμε να στερεοποιηθεί η παραφίνη αλλά να μην είναι κρύα και συμπληρώνουμε το υπόλοιπο.

Αν η επιφάνεια έχει ελαττώματα με το θερμοπίστολο την ζεσταίνουμε για να λιώσει μια λεπτή στρώση και να γίνει ομοιόμορφη.

Δεύτερη συνταγή για κερί σόγιας (φυσικό κερί)

 1. Ποτήρι κωνικό 200κεκ
 2. 150γρ μαλακή σόγια
 3. Αρωμα τριαντάφυλλο 10γρ
 4. Χρώμα κόκκινο 5 παστίλιες
 5. Φυτίλι ECO6 10cm με βάση

Η διαδικασία είναι ίδια όπως περιγράφουμε παραπάνω αλλά το γέμισμα γίνεται σε θερμοκρασία 50 βαθμών. Δεν χρειάζεται συμπλήρωμα.

Αφήνουμε το κερί να κρυώσει καλά συνήθως ξεκολλάει από το ποτήρι αλλά έχει ομοιόμορφη όψη.

Για να δοκιμάσετε το άρωμα ανάψτε το κερί αφήστε το σε ένα δωμάτιο να καίει μόνο του και κλείστε την πόρτα για 1 ώρα. Μόλις ανοίξετε την πόρτα θα απολαύσετε το άρωμα αν έχετε πετύχει.

Καλή επιτυχία!

Ορέστης

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιούνιος 2016 15:32

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.