Γνωριμία με τα καλλυντικά βούτυρα και τις ιδιοτητές τους.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Πρόκειται στην ουσία για στερεά φυτικά λάδια. Έχουν την μορφή μαλακού ή ημίσκληρου βουτύρου σε θερμοκρασία δωματίου και ρευστοποιούνται με την θερμότητα.

Τα βασικότερα από αυτά είναι:

Βούτυρο καριτέ (Shea butter- INCI Butyrospermun parkii)

Έχει χρώμα ελαφρά κίτρινο ή υπόλευκο και παράγεται από τον καρπό του ομώνυμου δένδρου που φύεται στην Αφρική (κυριότερα στην Μπουρκίνα Φάσο).

Είναι πολύ πλούσιο σε ελαϊκό οξύ και θεωρείται από τα πλέον απαραίτητα υλικά για την ενυδάτωση του δέρματος.

Στην Αφρική, οι ντόπιοι, το χρησιμοποιούν και σκέτο για την προστασία του δέρματός τους από τον έντονο ήλιο αλλά και ως μαλακτικό για τα μαλλιά τους.
Πρόκειται για προϊόν που προστατεύεται από το Δίκαιο Εμπόριο. Η διάρκεια ζωής του είναι τα 2 χρόνια.

Βούτυρο Κακάο (Cocoa Butter- INCI Theobroma cacao)

Έχει το χρώμα της ώχρας συνήθως, είναι εδώδιμο και παράγεται από τον καρπό του Κακαόδεντρου. Έχει ένα ελαφρύ σοκολατένιο άρωμα και αντίστοιχη γεύση.

Συνήθως στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται βούτυρο κακάο από το οποίο έχει αφαιρεθεί η έντονη σοκολατένια μυρωδιά (deodorized).

Είναι ένα σκληρό βούτυρο, που οπωσδήποτε θέλει θερμότητα για να μπορέσει κανείς να το δουλέψει. Συνήθως χρησιμοποιείται συνδυαστικά με άλλα καλλυντικά βούτυρα και λάδια.

Είναι εξαιρετικά ενυδατικό , πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (όπως και η σοκολάτα!) ενώ προστατεύει το δέρμα αφήνοντας ένα λεπτό φιλμ προστασίας στην εξωτερική επιδερμίδα.

Η διάρκεια ζωής του είναι περίπου τα 5 χρόνια.

Βούτυρο Αβοκάντο ( Avocado butter- INCI Persea Gratissima)

Έχει πολύ ελαφρύ πράσινο χρώμα και παράγεται από την σάρκα του ομώνυμου φρούτου. Ακολουθείται σχεδόν η ίδια διαδικασία όπως αυτή της παραγωγής του Λαδιού Αβοκάντο, μόνο που για το βούτυρο χρησιμοποιείται η φρέσκια σάρκα η οποία στην συνέχεια υδρογονώνεται για να δώσει το βούτυρο. Διατηρεί όλες τις θρεπτικές ουσίες του αβοκάντο, μεταξύ των οποίων και οι βιταμίνες Α, Β & D, καθώς και κορεσμένα & ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Επειδή είναι ένα πολύ λιπαρό και πλούσιο βούτυρο, χρησιμοποιείται πάντα σε συνδυασμό με άλλα ελαφρύτερα βούτυρα ή λάδια για τα καλλυντικά προϊόντα.

Είναι εξαιρετικά ενυδατικό, άρα απαραίτητο σε προϊόντα κατά της ξηροδερμίας, αλλά και περιποίησης του ώριμου δέρματος.

Η διάρκεια ζωής του είναι περίπου 2 χρόνια.

Βούτυρο Μάνγκο (Mango butter- INCI Mangifera indica)

Έχει υπόλευκο χρώμα και προέρχεται από τον πυρήνα του σπόρου του ομώνυμου φρούτου και παράγεται κυρίως στην Ινδία.

Το βούτυρο Μάνγκο αποδείχθηκε ότι έχει ευεργετικές ενυδατικές ιδιότητες, καθώς λειτουργεί ως ελαφρύ λιπαντικό στο δέρμα, ενώ έχει σχεδόν τις ίδιες ιδιότητες με τα βούτυρα καριτέ και κακάο. Επίσης παρατηρήθηκε ότι διαθέτει και ελαφρές επουλωτικές ιδιότητες , γεγονός που το καθιστά ιδανικό για το σκασμένο, από τον ήλιο ή το κρύο, δέρμα!

Είναι ένα σχετικά σκληρό βούτυρο, οπότε προτείνεται η χρήση του συνδυαστικά με άλλα βούτυρα και καλλυντικά λάδια.

Η διάρκεια ζωής του είναι τα 2 χρόνια.

Βούτυρο Αλόης (Aloe vera butter- INCI Cocos nucifer and Aloe barbadensis leaf)

Στην ουσία πρόκεται για άδι καρύδας εμποτισμένο με φύλλα αλόης.

Το καλοκαίρι το βρίσκουμε σε υγρή μορφή, ενώ τον χειμώνα στερεοποιείται.

Έχει όλες τις μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες της καρύδας, ενώ η  Αλόη Βέρα έχειαντιφλεγμονώδη,αποτοξινωτική και αντιμικροβιακή δράση. Έχειε πουλωτικέςιδιότητες για δέρμα.

Η διάρκεια ζωής του είναι τα 2-3 χρόνια.

Βούτυρο Murumuru (INCI Astrocaryum Murumuru Seed Butter)

Παράγεται από το ομώνυμο δένδρο στην Βραζιλία και σε περιοχές του Αμαζονίου.

Πολύ σκληρό βούτυρο.

Λόγω των απαραίτητων λιπαρών οξέων και του β-καροτενίου που περιέχει, αποτελεί εξαιρετική "τροφή" για το ώριμο, ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα.

Η διάρκεια ζωής του είναι τα 2 χρόνια.

Βούτυρο Μακαντάμια (Macadamia butter- INCI Macadamia Ternifolia Seed oil (and) Hydrogenated Vegetable oil)

Πλούσιο σε παλμιτολεϊκό οξύ, ένα πολύ μαλακτικό και ενυδατικό βούτυρο.

Μαλακό βούτυρο.

Προτιμάται στα καλλυντικά που φροντίζουν το ώριμο ή /και ξηρό δέρμα. Πολύ καλό και σε αντηλιακά προϊόντα.

Η διάρκεια ζωής του είναι περίπου τα 2 χρόνια.

Βούτυρο Αβοκάντο (Avocado butter- INCI : Persea gratissima Butter)

Εξαιρετικό συστατικό για τα καλλυντικά προϊόντα περιποίησης της ώριμης και ξηρής επιδερμίδα.

Μαλακό βούτυρο.

Προσθέτει κρεμώδη σύσταση στον αφρό του σαπουνιού ψυχρής μεθόδου και περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών Α, D και Ε.

Η διάρκεια ζωής του είναι περίπου τα 2 χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Δεκέμβριος 2015 09:48

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.