Αφιέρωμα στο Μήλο! Σαπούνι ψυχρής μεθόδου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Σαπούνι ψυχρής μεθόδου « η Μηλιά και τα μήλα»

Η συνταγή αυτή περιέχει πολύ πλούσια και ιδιαίτερα λάδια και βούτυρα ώστε να αφήσει την επιδερμίδα απαλή μετά το μπάνιο. Ο χυμός μήλου δίνει μια ιδιαίτερη νότα στο σαπούνι συμβάλλοντας στον αφρισμό λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχει.

Επίπεδο : Μεσαίο

Υλικά για 1 ½ κιλό σαπούνι

250 γρ φοινικοπυρηνέλαιο

150 γρ καστορέλαιο

250 γρ σογιέλαιο

100 γρ ελαιόλαδο

100 γρ λάδι babassu

100 γρ λάδι καρυδιού

50 γρ βούτυρο murumuru

147 γρ καυστική σόδα

300 γρ απιονισμένο νερό

67 γρ χυμός μήλου

20 ml άρωμα πράσινο μήλο

¼ κ.γ. πράσινο pigment

1 κ.γ. crème de la crème micaδιαλυμένη σε 3 κ.γ. αμυγδαλέλαιο

½ κ.γ. hot chocolate* mica διαλυμένη σε 1 ½ κ.γ. αμυγδαλέλαιο (*προσεχώς στο κατάστημα)

½ κ.γ passionata mica και ½ κ.γ. μωβ νέον διαλυμένη σε 3 κ.γ. αμυγδαλέλαιο

3κ.γ. βόρακα ή γαλακτικό νάτριο (sodiumlactate)

Διαδικασία

Προετοιμάζουμε τις χρωστικές mica.

Ζυγίζουμε το νερό, την καυστική σόδα, προσθέτουμε τη δεύτερη στο νερό, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Όταν η θερμοκρασία πέσει στους 35 βαθμούς ρίχνουμε το βόρακα ή το γαλακτικό νάτριο και ανακατεύουμε καλά.

Παράλληλα ζυγίζουμε και λιώνουμε όλα τα λάδια και βούτυρα της συνταγής σε μπεν – μαρί.

Με τη θερμοκρασία και στα λάδια και στη σόδα μεταξύ 35-40 βαθμών, ρίχνουμε το διάλυμα της σόδας στα λάδια και ανακατεύουμε με ράβδο ανάδευσης μέχρι να ομογενοποιηθούν και να επιτύχουμε ελαφρύ trace.

Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη και χρωματίζουμε. Ανακατεύουμε καλά και έπειτα αρωματίζουμε. Ανακατεύουμε και πάλι. Θέλουμε αρκετά παχύρευστη υφή ώστε τα στρώματα των χρωμάτων να μην μπλεχτούν μεταξύ τους.

Ρίχνουμε στο καλούπι σταδιακά πρώτα το καφέ, μετά το πράσινο, το κόκκινο και το λευκό. Κρατάμε μια μικρή ποσότητα κόκκινου και πράσινου ώστε να σχεδιάσουμε από πάνω τα «μηλαράκια» με το μπουκάλι της κέτσαπ και μερικά ξυλάκια.

Αφήνουμε για 24 – 48 ώρες, αφαιρούμε από το καλούπι και κόβουμε. Το σαπούνι είναι κατάλληλο για χρήση μετά από 4 εβδομάδες ωρίμανσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Ιούνιος 2016 09:21

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.