And the Oscar goes to....Σαπούνι Ποπκόρν

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Με αφορμή την τελετή των βραβείων Όσκαρ που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου, η ομάδα των εργαστηρίων μας εμπνέεται από τον λαμπερό θεσμό και σας παρουσιάζει 4 πολύ ιδιάιτερες κατασκευές

Lights, camera, action

Popcorn soap 

Επίπεδο: Προχωρημένο

Υλικά για 1 κιλό σαπούνι

200 γρ λάδι καρύδας

200 γρ φοινικοπυρηνέλαιο

200 γρ ελαιόλαδο

50 γρ βούτυρο καριτέ

50 γρ αμυγδαλέλαιο

109 γρ καυστική σόδα

250 γρ απιονισμένο νερό

10 ml γαλακτικό νάτριο

10 ml άρωμα ρούμι

½ κ.γ. λευκό pigment

½ κ.γ κόκκινο οξείδιο διαλυμένο σε 1 κ.γ. αμυγδαλέλαιο

¼ κ.γ. sunburst sparkle mica διαλυμένο σε ½ κ.γ. αμυγδαλέλαιο

*Απαιτείται κορνέ ζαχαροπλαστικής και μύτη στρογγυλή

Διαδικασία

Προετοιμάζουμε τις χρωστικές και δημιουργούμε 1 διαχωριστικό από σκληρό χαρτόνι ή πλαστικό το οποίο θα τοποθετηθεί κατά μήκος του καλουπιού μας. Το στηρίζουμε καλά.

Ζυγίζουμε το νερό, την καυστική σόδα, προσθέτουμε τη δεύτερη στο νερό, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Όταν η θερμοκρασία πέσει στους 35 βαθμούς ρίχνουμε το γαλακτικό νάτριο και ανακατεύουμε.

Παράλληλα ζυγίζουμε και λιώνουμε όλα τα λάδια και βούτυρα της συνταγής σε μπεν – μαρί.

Όταν η θερμοκρασία στα λάδια και στη σόδα είναι μεταξύ 30-35 βαθμών, ρίχνουμε το διάλυμα της σόδας στα λάδια, ανακατεύουμε με ράβδο ανάδευσης μέχρι να ομογενοποιηθούν και να επιτύχουμε μεσαίο trace.

Ρίχνουμε το άρωμα και ανακατεύουμε ελαφρά. Χωρίζουμε το μείγμα στη μέση και χρωματίζουμε το ένα μέρος με το λευκό pigment. Το άλλο μισό το χωρίζουμε στα 2 και το ένα μέρος το χρωματίζουμε με το κόκκινο οξείδιο και το άλλο με το sunburst sparkle.

Χυτεύουμε πρώτα στη μια μεριά του καλουπιού το κόκκινο και στην άλλη το λευκό ώστε να γεμίσουμε το καλούπι μέχρι τη μέση. Έπειτα και με προσοχή χυτεύουμε πάνω από το λευκό στρώμα κόκκινο και αντίστροφα, ώστε να γεμίσουμε το καλούπι μέχρι πάνω.

Στο σημείο αυτό το σαπούνι που μας έχει απομείνει θα πρέπει να έχει παχιά υφή. Γεμίζουμε το κορνέ με τη λευκή και κίτρινη μάζα που μας έχει απομείνει και σχηματίζουμε στην επιφάνεια του σαπουνιού μικρά μπαλάκια, δίνοντας σταδιακά ύψος. Σταματάμε μόλις μας ικανοποιήσει το αποτέλεσμα.

Αφήνουμε το σαπούνι στο καλούπι για 48 ώρες. Ξεκαλουπώνουμε, κόβουμε και αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

Καλή επιτυχία!

Σχεδιασμός & εκτέλεση συνταγής: Δήμητρα Τσερκάκη

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Φεβρουάριος 2017 13:13

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.