Τα ενεργά συστατικά στα καλλυντικά και πως να τα χρησιμοποιήσουμε

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Το Orestis Craft Center διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από ενεργά συστατικά για χρήση σε καλλυντικά προϊόντα, που συνεχώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με ό,τι νεότερο έχει να παρουσιάσει η κοσμητολογική έρευνα.

Μάθαμε στα βασικά σεμινάρια των καλλυντικών πως να χρησιμοποιούμε αρκετά από αυτά, μεταξύ των οποίων το Φυσικό Μετάξι, το Φυτικό Κολλαγόνο και τα Οξέα Φρούτων.

Με βάση τις γνώσεις αυτές, μπορούμε πολύ εύκολα να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλο ενεργό συστατικό, αρκεί να ακολουθούμε με ευλάβεια τις αναγραφόμενες στην ετικέτα δοσολογίες και να έχουμε πάντα υπόψιν τις ανάγκες τις επιδερμίδας που θέλουμε να περιποιηθούμε με το καλλυντικό μας.

Πολλοί μας ρωτάτε εάν μπορούμε να συνδυάσουμε περισσότερα από 2 ενεργά συστατικά σε ένα καλλυντικό και αν ναι πως μπορεί να γίνει αυτό. Η αλήθεια είναι ότι κατά την γνώμη μας, ο συνδυασμός περισσότερων ενεργών συστατικών σε μια κρέμα εν προκειμένω, δεν είναι πάντα αποτελεσματικός. Ορισμένα δραστικά συστατικά δεν απορροφώνται με την ίδια ευκολία από την επιδερμίδα, οπότε η ανάμιξη περισσοτέρων δημιουργεί προβλήματα στην απορρόφηση του καλλυντικού και πολυπλοκότητα στην συνταγή μας. Ανάλογα με το εκάστοτε συστατικό που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε υπάρχουν κάποιοι ενδεδειγμένοι συνδυασμοί που είναι ασφαλείς και που μπορούν να έχουν πράγματι αποτελσματική δράση στο δέρμα.

Τα πειράματα και η εμπειρία μας, μας έδειξε ότι καλύτερα συνδυάζεται ένα “βαρύτερο” με ένα ή δυο “ελαφρύτερα” συστατικά, επιτυγχάνοντας έτσι ταχεία και εύκολη απορρόφηση του καλλυντικού και αποτελεσματική δράση. Βαριά θεωρούνται τα συστατικά εκείνα που κάνουν πολύ στοχευμένη δράση, έχουν μεγαλύτερα μόρια στην σύστασή τους και απορροφώνται δυσκολότερα από την επιδερμίδα, ενώ ελαφριά είναι εκείνα που έχουν πιο γενικευμένη δράση και απορροφώνται γρηγορότερα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι στα φυσικά χειροποίητα καλλυντικά, δεν χρησιμοποιούμε συνθετικά συστατικά που υποβοηθούν την απορροφητικότητα των υλικών (skin penetration enhancers) όπως συχνά βλέπουμε στα καλλυντικά του εμπορίου, και ως εκ τούτου κάνουμε τους συνδυασμούς εκείνους που είναι οι πιο πρόσφοροι στην άμεση κατά το δυνατον απορρόφηση από το δέρμα. Συγκεκριμένα, αποτελεσματικοί συνδυασμοί είναι:

1) Υαλουρονικό Οξύ (βαρύ) +  Υγρό Μετάξι (ελαφριά). Ιδανικά το Υ.Ο. με το Υ.Μ. δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα ενυδάτωσης και λάμψης.
2) Ελιξίριο Σαλιγκαρίου (βαρύ) + Φυσικό Κολλαγόνο ή Βιολογική Ελαστίνη (ελαφρία). Αντιγηραντική προστασία και σύσφιξη.
3) Seboreductyl Ρυθμιστικό Σμήγματος (βαρύ) + Βιολογική Ελαστίνη (ελαφρύ) + Cropeptide (Πρωτείνη από σιτάρι και καλαμπόκι-Ελαφύ). Ρύθμιση της λιπαρότητας και ελαστικότητα σε συνδυασμό με θρέψη.
4) Dragon’s Blood (βαρύ) + Υγρό Μετάξι + Honeyquat (πρωτείνη μελιού-ελαφρύ). Σύσφιξη, ελαστικότητα, λάμψη και θρέψη.
5) Οξεά Φρούτων (βαρύ/πολύ δραστικό) + Ελιξίριο Ιβίσκου (ελαφρύ). Απολέπιση, καθαρισμός, ελαστικότητα, αντιφλεγμονώδης δράση.

Οι δοσολογίες του κάθε συστατικού θα πρέπει να μοιραζονται ανάλογα με την επιθυμητή δράση που θα έχει το καλλυντικό, χωρίς να ξεφεύγουμε από τα μέγιστα επιτρεπτά όρια χρήσης. Για παράδειγμα, στην 1η περίπτωση: Η μέγιστη αναλογία του Υ.Ο. είναι 10 % και του Υ.Μ. 3 %. Ένας καλός συνδυασμός για αυξημένη δράση του Υ.Ο. θα ήταν: 7 % Υ.Ο. + 3 % Υ.Μ., ώστε να έχουμε ένα πλήρες 10 % ενεργών συστατικών στην κρέμα μας.

Επίσης, με τα περισσότερα ενεργά συστατικά μπορούμε πάντα να συνδυάζουνμε κάποια από τα πολλά φυτικά εκχυλίσματα που είναι πιο ήπια σε σύσταση και προσφέρουν συμπληρωματική προστασία στο δέρμα. Ανάλογα με την δράση που θέλουμε να έχει το καλλυντικό κάθε φορά, μπορούμε να συνδυάζουμε και το κάθε διαφορετικό φυτικό εκχύλισμα, δημιουργώντας ένα μοναδικό κοκτέιλ δραστικών συστατικών. Οδηγός θα είναι πάντα ο τύπος της επιδερμίδας που θα περιποιηθεί το παρασκεύασμά μας και η δράση που θέλουμε αυτό να έχει.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Οκτώβριος 2015 14:10

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.